dimecres, 3 de maig del 2023

Gordon Lightfoot (1938-2023)

GORDON LIGHTFOOT

(1938-2023)

"El seu nom és sinònim de cançons atemporals sobre trens i naufragis, rius i carreteres, amants i solitud". La cita la va escriure Nicholas Jennings, el biògraf de Gordon Lightfoot. I em sembla una de les millors maneres de recordar una de les figures capitals de la música canadenca –i d'arreu del món- de les passades sis dècades. Mestre de mestres de l'art de fer cançons, al seu repertori s'hi compten joies de la mida d'"Early Morning Rain", "If You Could Read My Mind", "Carefree Highway", "Sundown" o "Rainy Day People" –la llista sencera podria ser infinita-.

"No se m'acut cap cançó de Gordon Lightfoot que no m'agradi. Cada cop que escolto una cançó seva, m'agradaria que durés per sempre. Lightfoot va esdevenir un mentor per a mi durant molt de temps. Crec que probablement encara ho és avui". Això ho va dir Bob Dylan, qui en diverses ocasions va versionar peces del canadenc –també ho van fer Elvis Presley, Johnny CashNeil Young i Paul Weller, per citar-ne tan sols a cinc, i tot un Marty Robbins va obtenir un dels seus grans èxits radiofònics amb la gravació original de "Ribbon of Darkness", composta pel mateix Lightfoot-.

Referent en àmbits que van del folk al country i del pop a la cançó d'autor, la carrera de Lightfoot té les seves arrels a finals dels 50, amb un peu a l'estudi de gravació –treballava enregistrant música per anuncis- i l'altre a les cafeteries bohèmies de Los Angeles –on s'havia traslladat temporalment-. De tornada a Toronto, va començar a posar les bases d'una discografia on els clàssics es compten a grapats i que pràcticament arriba fins als nostres dies –el seu darrer àlbum, "Solo", data de 2020-. Ha mort a l'edat de 84 anys i deixant un d'aquells buits que ja no es podran tornar a omplir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada