El retaule gòtic de l'església de Sant Esteve de Granollers, tal com es podrà veure a partir de divendres al Museu de la ciutat. Totes les peces que se'n conserven, disposades tal com estaven col·locades al seu dia a l'interior del temple.
dimarts, 17 de desembre del 2024
El retaule gòtic de Sant Esteve
El retaule gòtic de l'església de Sant Esteve de Granollers, tal com es podrà veure a partir de divendres al Museu de la ciutat. Totes les peces que se'n conserven, disposades tal com estaven col·locades al seu dia a l'interior del temple.
diumenge, 15 de desembre del 2024
Concert revolucionari de La Ludwig Band
dimecres, 11 de desembre del 2024
Jazz al mercat
Granollers ha inaugurat aquesta tarda la reforma del seu mercat municipal, el de Sant Carles. Abans i després que les autoritats fessin els seus parlaments protocolaris, un trio de músics locals encapçalat pel bateria tot terreny Alfons Bertran ha tocat jazz a l'entrada principal del recinte.
diumenge, 8 de desembre del 2024
44 anys sense Lennon
dissabte, 7 de desembre del 2024
"Juror #2"
Eastwood amb Nicholas Hoult, protagonista de "Juror #2, durant el rodatge. |
divendres, 6 de desembre del 2024
The whirlwind is in the thorn tree
dissabte, 30 de novembre del 2024
Breathe in the air
El surfista solitari
A la sala d'actes de la Biblioteca Can Manyer de Vilassar de Dalt hi ha exposat aquest acrílic d'Angelina Capdaigua que mostra un surfista desafiant onades de dimensions absolutament colossals.
L'obra forma part d'una mostra de quadres pintats pels usuaris del casal d'avis del poble. En un primer moment em va fer venir al cap el concepte romàntic de l'individu tot sol davant la immensitat de la natura.
També em va fer pensar en la música surf, i més concretament en "The Lonely Surfer", l'instrumental amb què Jack Nitzsche va apuntalar una carrera discogràfica al seu nom el 1963. El surfista solitari. Novament, l'individu davant dels elements.
dimarts, 26 de novembre del 2024
Xerrada sobre Pink Floyd a Vilassar de Dalt
dilluns, 25 de novembre del 2024
50 anys sense Nick Drake
Ahir al matí vaig anar a Tanworth-in-Arden, el poble de les West Midlands angleses on va créixer Nick Drake. També el lloc on va morir, avui fa 50 anys, l'autor de "Time Has Told Me", "Cello Song" i "Place to Be". Se'n va anar de forma discreta, tal com havia viscut, concebut i lliurat la seva música. I ho va fer de matinada, aquella franja horària en què les seves cançons solen acompanyar millor.
Va ser la casualitat la que em va portar fins a Tanworth-in-Arden justament un 24 de novembre. Justament cinc dècades després de l'últim sol que va arribar a veure una ànima massa pura, massa sensible i massa honesta per sobreviure en un món com aquest nostre. Potser també va ser la casualitat, la que ahir al matí hi va fer desencadenar una pluja torrencial. O potser no.
Tanworth-in-Arden no és la mena de lloc que surt a les guies turístiques. Està lluny de tot arreu i no s'hi arriba de passada, sinó que cal anar-hi expressament. És un poble petit, de poc més de 3.000 habitants, al qual només es pot accedir a través de carreteres secundàries i camins rurals, envoltats de boscos de color verd espès i de prats on les ovelles pasturen sota la pluja.
Aquests camins remots, aquests boscos feréstecs, aquests prats on el temps encara es resisteix a fer cap pas endavant, formen el paisatge en el qual va créixer Nick Drake. Eren i segueixen sent el context de la seva persona i de la seva obra. A Tanworth-in-Arden hi ha la casa on va viure i va morir. També hi ha la làpida sota la qual és enterrat juntament amb els seus pares.
La tomba de Nick Drake és al cementiri de la parròquia de St Mary Magdalene, sota un arbre que ahir em va protegir de la intensa pluja que estava caient quan m'hi vaig acostar. És una làpida discreta, austera, novament com el pas de Drake per aquest món cruel. Ahir al matí, mentre la contemplava tot sol i en silenci, algú va començar a tocar l'orgue de l'església. No vaig reconèixer la peça que interpretava, però va ser un moment preciós.
"And I was green, greener than the hill
Where flowers grew and sun shone still
Now I’'m darker than the deepest sea
Just hand me down, give me a place to be"
(Nick Drake)
diumenge, 24 de novembre del 2024
Jason Isbell i S.G. Goodman a Wolverhampton
divendres, 22 de novembre del 2024
El fons de discos de vinil de la biblioteca de Manlleu
La Biblioteca Municipal de Manlleu té un fons amb més de 1.000 discos de vinil provinents de Ràdio Manlleu, entre els quals hi ha autèntiques joies. Quan l'emissora va deixar de fer servir aquest format, els va cedir a la biblioteca. Així, en lloc d'acumular pols a porta tancada, es troben a l'abast de tothom i hi ha unes persones que en tenen cura (llarga vida a les bibliotecàries d'aquest món).
Parlant de Pink Floyd a Manlleu
Aquesta tarda he anat a parlar de Pink Floyd i "The Dark Side of the Moon" a la Biblioteca Municipal de Manlleu. Com de costum, el millor de tot ha estat el col·loqui posterior on he pogut conèixer les històries de persones que escolten aquest disc des que es va publicar, i que poden explicar tot allò que mai podrem explicar els que no hi érem aleshores, per molts llibres que llegim i molts documentals que ens empassem.
dilluns, 18 de novembre del 2024
Un aparador melòman a Wolverhampton
En una cantonada del centre de Wolverhampton hi ha un local comercial força gran que està disponible per ser llogat. Qualsevol dia d'aquests pot esdevenir un restaurant de menjar ràpid o una botiga de telèfons mòbils.
Però fins que això no passi, els seus portals i aparadors estaran decorats amb panells divulgatius de la història i el llegat musical de la ciutat. Estem parlant de gent com Robert Plant, Beverley Knight, Slade o Brian Pendleton dels Pretty Things.
Hi ha codis QR per poder escoltar la música de tots ells, fitxes biogràfiques de la majoria i fins i tot un mapa de les botigues de discos de la zona. No sé si la iniciativa ha estat de l'ajuntament o de la immobiliària de torn, però en tot cas em sembla digna d'aplaudir.
"Peace be to you, fear not"
"Peace be to you, fear not". Fragment d'un versicle del llibre del Gènesi, gravat sota un vitrall de l'església de St Martin in the Bull Ring. Costa de veure a simple vista i cal alçar una mica el cap per poder-ho llegir. En plena era de la por, desitjar-li la pau a l'altre és més que una prova de fe, un acte revolucionari.
Xerrada sobre Pink Floyd a Manlleu
Divendres anirem a parlar de Pink Floyd i "The Dark Side of the Moon" a la Biblioteca Municipal de Manlleu. Serà una ocasió molt especial, perquè aquest cop les seleccions del disc les podrem escoltar en vinil.
diumenge, 17 de novembre del 2024
Tennessee Whiskey
dissabte, 16 de novembre del 2024
Ozzy The Bull
Al vestíbul de l'estació de tren de New Street, al centre de Birmingham, hi ha un brau metàl·lic de grans dimensions que es diu Ozzy, en honor d'un dels fills més il·lustres de la ciutat. El nom es va triar mitjançant una consulta ciutadana. No sé quines eren les altres opcions, però que els veïns d'una ciutat tinguin present el llegat musical de la mateixa i n'estiguin orgullosos, diu molt a favor d'aquesta ciutat.
Parlant de Pink Floyd a Sant Julià
Gràcies a tots els que vau venir a la xerrada sobre Pink Floyd i "The Dark Side of the Moon" que vam fer ahir a la Biblioteca Municipal Anton Carrera de Sant Julià de Vilatorta. La setmana vinent hi tornarem, aquest cop a Manlleu.
divendres, 15 de novembre del 2024
Un músic amb ofici
Aquest senyor és en Martin, un jubilat de Birmingham que de tant en tant agafa la guitarra i surt a tocar al carrer. No és un 'busker', és a dir, no toca per propines, sinó pel simple fet de compartir el seu art amb qui el vulgui escoltar.
The Diskery
Si parlem de botigues de discos, The Diskery de Birmingham és tota una institució al Regne Unit. Va obrir portes el 1952, i durant bona part de la seva història va tenir com a seu aquest local situat a la cruïlla dels carrers Bristol i Bromsgrove.
dimarts, 12 de novembre del 2024
Xerrada sobre Pink Floyd a Sant Julià de Vilatorta
Aquest divendres anirem a parlar de Pink Floyd i "The Dark Side of the Moon" a la Biblioteca Municipal Anton Carrera de Sant Julià de Vilatorta. Hi esteu tots convidats.
In every grain of sand...
Sometimes I turn, there's someone there, other times it's only me
I am hanging in the balance of the reality of man
Like every sparrow falling, like every grain of sand"
dilluns, 11 de novembre del 2024
Rough and Rowdy Ways, final de trajecte
diumenge, 10 de novembre del 2024
Birmingham to Birmingham
Black Sabbath Bridge. |
The Crown, on Sabbath van debutar en directe. |
L'estrella dedicada a Jeff Lynne. |
Dylan a la guitarra, o un moment d'intimitat
dimarts, 29 d’octubre del 2024
Dylan i el Sud
La Universitat de Mississippi farà l'any vinent un curs sobre Bob Dylan i el Sud dels Estats Units. Mesos enrere vaig poder visitar el Sud per primer cop, i vaig tancar la ruta amb dos concerts de Dylan a Memphis. Va ser una de les experiències de la meva vida. Perquè l'obra de Dylan és en bona part conseqüència de tot el que vaig veure pel camí, i perquè el paisatge dels Estats Units ja no s'entén sense Dylan.
diumenge, 27 d’octubre del 2024
La nova etapa de Tiger Menja Zebra
La nova etapa de Tiger Menja Zebra, o la reencarnació d'un quartet que es manté fidel a la seva essència però sona com mai abans ho havia fet. La foscor estructural deixant-se seduir pels ritmes ballables. L'electrònica industrial i el post-punk terminal, dialogant amb la muralla polirítmica que formen les dues bateries dels germans García. Ahir van tancar el Fusiònica interpretant de cap a peus el seu quart àlbum, "Admirables". Un homenatge als seus referents, i un nou punt de partida per als granollerins.
Stuffed Foxes
De la psicodèlia més nerviosa al post-punk sorollista i al shoegaze ric en acidesa. Els francesos Stuffed Foxes van avançar al Fusiònica part del seu imminent tercer àlbum i van trepitjar molt fort amb una torrencial lectura del "Ghost Rider" de Suicide.
Chien Flic
Chien Flic, des del nord de França, obrint la segona jornada del Fusiònica. El hardcore punk en la seva manifestació més primitiva i essencial. Cançons breus i immediates, que no solen arribar al minut de durada, despatxades a tota castanya l'una darrere l'altra. I dues veus femenines en primer terme, les de Claire F i Claire P, que són el gran tret diferencial del conjunt. Com si Minor Threat s'haguessin fusionat amb els B-52's.
dissabte, 26 d’octubre del 2024
Phil Lesh (1940-2024)
La mort de Phil Lesh m'ha transportat fins a un bar de copes del centre de San Francisco on solia acabar les nits l'agost passat. En una de les seves parets hi havia una bandera dels 49ers al costat d'un pòster de Grateful Dead. Prova gràfica de què significa aquesta banda en aquella ciutat, també del pes de la música, i més concretament del rock, en un país com els Estats Units.
Llegia després d'assabentar-me del traspàs de Phil Lesh, que l'ajuntament de San Francisco s'il·luminaria aquesta nit passada per recordar el baixista dels Dead. Una mostra més de com l'univers Deadhead importa, molt, a Frisco. Se n'ha anat un baixista de baixistes, membre fundador d'una banda tan influent com única en la seva naturalesa. Fare thee well, i gràcies per tant.
Just a box of rain, wind and water
Believe it if you need it
If you don't, just pass it on
Sun and shower, wind and rain
In and out the window
Like a moth before a flame
Una banda genuïna i necessària
Jane Doe
dijous, 24 d’octubre del 2024
Osona des de la R3
dilluns, 21 d’octubre del 2024
Paul Di'Anno (1958-2024)
Tenia 13 o 14 anys quan em vaig comprar el primer àlbum d'Iron Maiden, el que porta per títol el nom de la banda. Va ser en una botiga de discos de Blackpool, al Regne Unit, i ho vaig fer atret per aquella caràtula on un Eddie en fase gairebé embrionària es manifestava més aterrador que en cap de les seves encarnacions posteriors.
diumenge, 20 d’octubre del 2024
The Road and the Sky
dissabte, 19 d’octubre del 2024
Parlant de "The Dark Side of the Moon" a Vic
Ahir vaig anar a parlar de Pink Floyd i el seu "The Dark Side of the Moon" a la Biblioteca de Pilarin Bayés Vic. Va ser un plaer, però sobretot va ser un gustàs assistir al col·loqui que va sorgir de forma espontània durant la recta final final de la sessió.
Entre els presents n'hi havia que s'havien comprat aquest disc quan va sortir el 1973, i que des d'aleshores no han deixat d'escoltar-lo. També gent molt jove (adolescents), que tot i haver-lo descobert fa relativament poc ja se'l sap pràcticament de memòria.
Ahir em van venir a escoltar persones que saben molt més que jo de Pink Floyd i de rock progressiu –algú fins i tot em va recriminar amablement que no hagués fet servir l'etiqueta rock simfònic-. Escoltant-los jo a ells, vaig poder aprendre unes quantes coses que no sabia, i això no té preu. L'agraïment, per tant, és doble.
També hi va haver tres persones que van aixecar la mà quan vaig preguntar si a algú li agradava la regravació de "The Dark Side of the Moon" que Roger Waters es va treure de la màniga ara fa un parell d'anys. Eren tres de trenta, però també eren les tres primeres persones que he conegut a qui agrada aquest experiment.
Una d'elles em va convèncer per donar-li una altra oportunitat a "The Dark Side of the Moon Redux". Ho estic fent ara mateix, i em segueix semblant una cosa infumable. Però admeto que aquest "Breathe" minimalista m'entra millor avui que quan el vaig escoltar per primer cop. Qui sap, potser al final li acabaré trobant la gràcia a l'artefacte de torn.
dijous, 17 d’octubre del 2024
Fuck Wars
Absolutely nothing!
Say it again, y'all
War, what is it good for?
Absolutely nothing!
(Edwin Starr)
Praga, octubre de 2024.
De quan la música pop volia canviar el món en lloc d'acomodar-s'hi
La disqueria Maximum Underground, al cor de Praga. |
M'hi vaig comprar música de grups autòctons com The Plastic People of the Universe, amb tota probabilitat la banda de rock més important sorgida a l'antiga Txecoslovàquia. Admeto que en sé molt poca cosa, més enllà d'un documental que vaig veure anys enrere i d'algun article que he llegit a la premsa especialitzada.
Per això vaig demanar consell a la persona que hi havia darrere del taulell. Una noia molt jove, que ni tan sols devia haver nascut quan va tenir lloc la dissolució de Txecoslovàquia, però citava la banda en qüestió entre les seves preferides i s'explicava millor que qualsevol algoritme –en un anglès perfecte, cosa impensable quan vaig visitar Praga per primer cop en plena era post-soviètica-.
"They played a crucial role in the fall of communism", em va dir després de guiar-me per la discografia del grup. Efectivament, hi va haver un temps en què la música pop volia canviar el món en lloc d'acomodar-s'hi. I si la contracultura occidental de les dècades dels 60 i dels 70 solia tenir el capitalisme en el punt de mira, a l'altre costat del Teló d'Acer la caiguda del sistema s'havia de forçar en el sentit contrari.
No cal dir que The Plastic People of the Universe es van acabar acomodant en les preteses bondats del lliure mercat, un cop culminada la seva revolució. Tal com també ho van fer molts vells revolucionaris de l'antic bloc occidental, el nostre, un cop amortitzades les seves respectives militàncies, i ara no parlo necessàriament de música.
dilluns, 14 d’octubre del 2024
Xerrada sobre Pink Floyd a Vic
Divendres a la tarda anirem a parlar de Pink Floyd i "The Dark Side of the Moon" a la biblioteca Pilarin Bayés de Vic. Veniu!
diumenge, 13 d’octubre del 2024
Natchet Taylor
dissabte, 12 d’octubre del 2024
De la tempesta a la salvació
divendres, 11 d’octubre del 2024
The house is a rockin'!
Charles Bridge Swing Band
El quartet, actuant el passat 5 d'octubre al matí sobre el pont de Carles. |