dimecres, 10 de juny del 2020

James Hand (1952-2020)

JAMES HAND
(1952-2020)

La carrera musical de James Hand era d'aquelles que posen en qüestió mites, dogmes i contes de fades com els de la immediatesa, l'eterna joventut o l'èxit massiu i instantani. També ens recorda que la música és quelcom més que acumular guardons i omplir portades, i que dedicar-s'hi equival a tot un ofici. Nascut el 1952 a la localitat texana de Waco, no va debutar discogràficament fins als 47 anys –amb "Shadows Where the Magic Was" (1999)-.

Fins aleshores havia après l'ofici en qüestió tocant arreu de l'estat de l'Estrella Solitària com a membre de diverses bandes, arribant en ocasions a fer de camioner o a participar en rodeos per tal de poder subsistir. Òbviament, publicar un primer disc amb gairebé cinc dècades de trajectòria vital a l'esquena és un mal negoci en termes comercials, però també equival al grau de l'experiència: quan va entrar per primer cop a l'estudi de gravació sabia perfectament què hi anava a fer i sobretot a dir.

Les seves cançons, fortament arrelades en tradicions com les del Western swing o el honky tonk, serien comparades per la crítica especialitzada amb les dels grans tòtems d'aquests dos estils, i comptarien amb el vist i plau de gegants com Willie Nelson. I no, no obtindria grans guardons ni ocuparia portades destacades, però el seu nom esdevindria de referència en el country de les passades dues dècades. El seu últim disc publicat, "Stormclouds in Heaven", data de l'any 2014.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada