divendres, 14 de juliol del 2023

Ajornada l'execució de Keith LaMar

Còpia en vinil de "Freedom First" (2022).
El governador de l'estat nord-americà d'Ohio ha ajornat fins al 13 de gener de 2027 l'execució de Keith LaMar, poeta afroamericà que és al corredor de la mort des de fa 28 anys i arran d'un judici ple d'irregularitats –inicialment l'execució estava prevista pel 16 de novembre d'enguany-. Encara hi ha molta feina per fer, però la bona notícia és que els advocats de LaMar disposen ara de tres anys més per revisar el cas a fons i demostrar la seva innocència.

La campanya Justice for Keith LaMar compta amb suports com el del músic Albert Marquès. El pianista de Granollers –establert a Nova York- va signar juntament amb el propi LaMar "Freedom First" (2022), el primer disc de la història gravat parcialment des del corredor de la mort, i una obra que convida a reflexionar sobre la pena capital però també sobre xacres com el racisme. Des d'aleshores ha recaptat fons per la defensa amb una sèrie de concerts que han comptat amb la intervenció en directe del mateix LaMar per via telemàtica –sempre que ha estat possible-.

Ara fa set mesos vaig tenir l'ocasió d'entrevistar a Marquès. Quan li vaig preguntar si creia que era possible salvar LaMar, tenint en compte que faltava menys d'un any per la data prevista de l'execució, em va respondre això: "No tan sols és possible, sinó que és la nostra prioritat. Primer hem d’aturar l’execució, i un cop assolit aquest objectiu caldrà treure en Keith del corredor de la mort. En aquest sentit, esperem que els advocats puguin demostrar en un termini d’un o dos anys que no hi va haver un judici just".

La primera part ja està feta. Encara falta fer tota la resta, però haver arribat fins aquí és una petita gran victòria de tots aquells que, com el mateix Marquès, han plantat cara a la bèstia –a la judicial i penitenciàra, però també a la del racisme- convençuts que la justícia pot i ha d'acabar prevalent. "Si en Keith encara creu que és possible sortir-se'n, com no ho he de creure jo?", va sentenciar el pianista el passat mes de març després d'un concert a Granollers. L'art com a eina per fer un món millor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada