dissabte, 12 d’agost del 2023

Robbie Robertson amb Sau (i amb Dylan)

Robbie Robertson (1943-2023).
Com sol passar en aquests casos, la mort de Robbie Robertson ha fet córrer rius de tinta –i de dígits- tant sobre el paper com a la xarxa. No n'hi ha per menys quan parlem d'un guitarrista superlatiu que va marcar un abans i un després, i que va ajudar a definir la carrera d'un dels millors –el millor, si se'm permet l'observació-, ni més ni menys que Bob Dylan. De tot el que he llegit aquests darrers dies em quedo, entre d'altres, amb una entrevista a Pep Sala que publicava ahir el diari Ara i on el guitarrista de Sau recordava la col·laboració del veterà de The Band amb el seu grup.

Robertson només va arribar a tocar a Barcelona en una ocasió, el 1992 com a convidat de Sau en un concert a la Monumental –va sortir a fer dues cançons amb els catalans-. Sala recordava a l'entrevista l'emoció d'estar assajant amb Robertson durant una setmana a Vic. També com s'havien conegut quan el primer havia anat a Sevilla a entrevistar el segon, que hi era per actuar en un festival. O com el canadenc va volar expressament a Barcelona per tocar amb una banda catalana. És una història, la de Robertson amb Sau, que convida a replantejar –a desfer- certs tòpics d'allò que es va anomenar Rock Català.

Un altre article que m'ha cridat l'atenció ja té alguns anys, però jo no l'havia llegit fins ahir. El va publicar la revista Rolling Stone el 2020, poc després que Dylan edités "Rough and Rowdy Ways", i Robertson hi explicava que el de Duluth l'havia trucat per proposar-li que hi participés, però no ho havia pogut fer per motius d'agenda. Sí, Dylan va trucar a Robertson (el va trucar!), i aquest li va haver de dir que no. De les seves paraules es desprenia que la relació entre tots dos era bona. Per què Dylan va decidir que volia tornar a gravar amb ell a aquelles alçades, només ho sap el mateix Dylan. Com hauria sonat "Rough and Rowdy Ways" amb la participació de Robertson, no ho sabrem mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada