diumenge, 29 de març del 2020

'Sonido Mosca'

Los Salvajes - Foto Horacio Seguí.
L'excusa inicial era parlar dels amplificadors Sinmarc, la resposta d'una petita empresa del Poble Sec barceloní a grans marques internacionals com Fender o Marshall. O potser explicar amb pèls i senyals la trajectòria de Los Salvajes, també originaris del mateix barri, una de les bandes que van abanderar juntament amb la pròpia companyia Sinmarc l'explosió del rock'n'roll a la ciutat de Barcelona durant la dècada dels 60. El resultat global, però, ha anat més enllà de tot això i ha esdevingut un retrat coral d'aquell temps, d'aquell lloc i, sobretot, de l'escena que hi va germinar.

"Sonido Mosca" (2019, La Produktiva Films) és un documental de Nando Caballero que reconstrueix, a partir de testimonis com els propis responsables de Sinmarc o els components de Los Salvajes –també de formacions com Los Cheyenes, Los No, Lone Star o Gatos Negros, entre d'altres-, un moment d'efervescència en què el rock no era tan sols la música de la joventut sinó sobretot una escletxa de color i fins i tot de llibertat en la grisor de l'Espanya franquista.

També és el relat de com totes aquelles bandes, malgrat els mitjans rudimentaris –o directament inexistents- de l'època van aconseguir sortir endavant, transformar els seus respectius entorns i fins i tot perseguir els seus somnis, sempre des de la perseverança i la constant recerca del fet novedós, i amb les orelles ben atentes a tot allò que venia de fora. Que aquell jovent fos capaç de transcendir l'aïllament d'un règim totalitari tan sols posant-hi ganes i valor, contrasta sens dubte amb la desídia de qui no sol veure-hi més enllà de les seves quatre parets malgrat pensar-se que té mig món a l'abast d'un clic.


Més infomació:

La Produktiva Films  /  Pàgina web

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada