dijous, 4 d’agost del 2022

Versions amb accent del Sud

La formació actual dels Black Crowes – Foto Wes Orchoski.
Ens referíem recentment a tot allò que implica el fet d'interpretar una versió d'una composició aliena, i posàvem com a exemple de bones pràctiques el darrer àlbum d'Eli "Paperboy" Reed, un "Down Every Road" (2022) on el de Boston trasllada el cançoner country de Merle Haggard fins a les coordenades del soul més genuí. Gairebé a l'extrem oposat s'hi troba l'últim llançament d'uns Blackberry Smoke que han optat per retre homenatge als Rolling Stones amb un ep titulat, simple i oportunament, "Stoned" (2022).

Un total de set peces compostes i gravades per Ses Majestats entre 1968 i 1978 –amb una especial fixació per "Sticky Fingers" (1971), l'àlbum més vegades citat, amb tres pistes en total-, despatxades per la banda d'Atlanta amb l'ofici i la passió que la caracteritzen. El problema és que ens trobem davant d'un grup de southern rock –un dels millors del que portem de segle, per cert- interpretant un repertori que constitueix una part essencial de l'adn d'aquest gènere. Vaja, que en lloc de reinterpretar el cànon stonià n'han tingut prou essent fidels als originals. Cosa que pot restar interès al plàstic, però assegura una bona estona tan bon punt sonen els primers acords d'"All Down the Line".

Més inspirada es presenta una altra banda de southern rock originària d'Atlanta, els reformats Black Crowes, en un ep de versions igualment temàtic, en aquest cas centrat en una sèrie de clàssics que commemoren enguany el seu cinquantenari. "1972" (2022), l'han titulat, en referència a un any durant el qual van veure algunes de les obres capitals de la música del segle XX. També citen als Stones amb un "Rocks Off" que òbviament se saben de memòria, i afegeixen a la selecció noms com els de T.Rex ("The Slider"), David Bowie ("Moonage Daydream") o els Temptations ("Papa Was a Rollin' Stone"). En cada cas es nota el segell dels germans Robinson, que la tardor vinent visitaran Barcelona amb una nova –i polèmica- formació dels Crowes.

Des d'unes coordenades no gaire allunyades del southern rock, les del country rock més genuí, la Nitty Gritty Dirt Band presenta un àlbum de versions també temàtic. "Dirt Does Dylan" (2022) és, com indica el seu títol, un disc de tribut a Bob Dylan. Partint del principi que ningú més pot sonar com el de Duluth, i que les seves cançons donen peu a tota mena d'interpretacions –començant per les que fa ell mateix als seus concerts-, Jeff Hanna i companyia saben treure molt de suc de títols com un "Tonight I'll Be Staying Here with You" que gairebé els sembla fet a mida. A "Forever Young" hi col·laboren Larkin Poe. I a "The Times They Are A-Changin'" ho fan gegants com Rosanne Cash, Steve Earle o Jason Isbell –sí, un cop més la connexió southern-.

2 comentaris:

  1. molt desconnectat del Crowes... els vaig gaudir molt amb el primer i el segon disc i a Zeleste els vaig veure un concertàs meravellós... però m'ha cridat l'atenció això que dius de la nova i polèmica formació... per què, polèmica?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina sort haver-los pogut veure a Zeleste! Jo no els he arribat a veure mai en directe, i és una espina que tinc clavada (sí que vaig arribar a veure Marc Ford en una ocasió, i va valer molt la pena). Però dubto que vagi al concert que faran a Barcelona aquesta tardor, justament per la polèmica a la qual em referia (bé, i perquè el Sant Jordi Club no em sembla el lloc més adient per escoltar una banda com aquesta).

      Quan parlo de polèmica, em refereixo al fet que a la formació actual tan sols hi ha dos components clàssics (els germans Robinson), i la resta (exceptuant el baixista, Sven Pipien) són tots nouvinguts. La qual cosa ha encès els ànims d'una part dels seguidors del grup (no sé si majoritària).

      Tot plegat no hauria d'estranyar gaire, tenint en compte que els Robinson han acabat malament amb pràcticament tots els músics amb qui han tocat. Però si la gira que estan fent s'anuncia com la commemoració dels 30 anys de "Shake Your Money Maker ", grinyola una mica que no hagi cap altre component original.

      Elimina