dilluns, 6 d’abril del 2020

Versions en quarantena

El Petit de Cal Eril – Foto Marc Cuscó.
Artistes que versionen altres artistes, i gravacions inèdites que veuen la llum aquests dies, recuperades o fins i tot rescatades pels seus autors aprofitant la situació de quarantena. Cançons que es poden considerar clàssics de ple dret, reinterpretades per bandes i solistes que ens n'ofereixen les seves pròpies lectures amb l'ànim de fer-nos més amable l'estat d'alarma.

M'ha agradat molt escoltar com El Petit de Cal Eril treu la pols de "Close to Me" (Bankrobber), el clàssic de The Cure. L'alter ego de Joan Pons i la banda que l'acompanya el van enregistrar al seu dia pel programa El Celobert de TV3, i ara l'han llançat com a single en format digital. Traduït al català però fidel a un original que des d'ara podem contemplar com una mena d'avantpassat d'allò que el mateix Pons va anomenar pop metafísic.

També m'ha agradat molt "Darrera una revista" (Primavera Labels), dels enyorats Antònia Font, a mans de Miqui Puig i l'Original Jazz Orquesta del Taller de Músics. Una gravació que ve de lluny, de quan el cantant i compositor de l'Ametlla del Vallès i la formació barcelonina van sumar esforços a Canciones que hacen bum, un espectacle de versions però sobretot un cant d'amor a la pròpia música. Aquesta peça la van gravar precisament per presentar el projecte, i des d'aleshores no s'havia tornat a escoltar. Benvinguda sigui doncs aquesta ocasió de retrobar-nos amb el Puig més etern i assolellat.

I malgrat tractar-se d'una gravació publicada ja com a single abans d'iniciar-se el confinament, no em vull deixar la versió en castellà que Medalla han realitzat del "Silver Machine" de Hawkwind –titulada "Monopatín" (Primavera Labels)-. Un dels grans himnes de l'space rock, transportat a les coordenades habituals dels barcelonins. Rock de guitarres urgent, enrabiat i hereu dels 90. No és el primer cop que Medalla reten homenatge a Hawkwind. El seu tema "Máquina de plata" ja era una picada d'ullet a la peça que ens ocupa ara mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada