diumenge, 17 de maig del 2020

Ratpenat

Glam i clavegueres - Foto Facebook Ratpenat.
Feia molt de temps que Barcelona necessitava una banda com Ratpenat. Un quartet que ha vingut a recordar-nos els dies en què el punk no es trobava als macrofestivals sinó a les clavegueres, però sobretot a sacsejar consciències i a posar davant del mirall una ciutat cada dia més perduda en la seva pròpia supèrbia. "Barcelona ha mort", proclama el vocalista Miki 'Putu' Viné, a duet amb l'incombustible Morfi Grei (La Banda Trapera del Río), en una peça –titulada justament "Barcelona ha mort"- que bé podria ser la segona part de "Ciutat podrida".

Ratpenat són quatre veterans de l'escena barcelonina que practiquen punk rock a tota castanya, amb la mirada posada en l'Orange County de la dècada dels 80, l'Escandinàvia de finals dels 90 i, per descomptat, tot allò que passava a la Ciutat Comtal abans d'esdevenir la botiga més gran del món –de la Trapera a Els Surfing Sirles passant per L'Odi Social i Ràbia Positiva-. El seu primer àlbum, "50% Glam 50% Clavegueram" (2020, Kasba Music), és exactament allò que apunta el seu títol. Una col·lecció de cançons immediates que diuen les coses pel seu nom però ens recorden que la revolució s'ha de fer de gust i, si pot ser, corejant himnes com "Incombustibles" o aquest "Mori el mal govern" on participa Àlex Vendrell (Inadaptats).

Encara en el capítol de col·laboracions, destaca la participació de Pirat's Sound Sistema en un "Demà pots ser tu" que posa el dit a la llaga de la llei mordassa i l'escac a la llibertat d'expressió que aquesta ha provocat a l'Estat espanyol. També la dels sempre explosius Motorzombis en un "Terror, pizza i r'n'r" que es planteja ja des del propi títol com el millor pla per cremar un cap de setmana o per amenitzar els dies que quedin fins que puguem tornar-los a veure i escoltar en un escenari –durant els tres anys que porten en actiu, Ratpenat s'han fet una reputació com a incontestable banda de directe, queda dit-. Juntament amb FetusCrim i Zombi Pujol, la nova avantguarda del punk català.


Més informació:

Ratpenat  /  Pàgina web

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada