dijous, 7 de maig del 2020

Millie Small (1946-2020)

MILLIE SMALL
(1946-2020)

Contràriament al que s'ha arribat a afirmar, no va ser "My Boy Lollipop" (1964) el single que va introduir l'ska al Regne Unit ni el punt de partida de la totpoderosa Island Records. Sí que va esdevenir però el títol que va popularitzar aquell gènere d'arrel jamaicana a escala global i el primer èxit radiofònic de la disquera fundada per Chris Blackwell. També la peça que va posar al mapa el nom de Millie Small i aquell timbre vocal que d'alguna manera invocava una innocència gairebé infantil.

Va ser el mateix Blackwell qui es va encarregar de portar Small, originària de Jamaica, fins a Londres i de produir la peça en qüestió, adaptació amb accent caribeny d'un nugget de rhyhtm & blues que la nord-americana Barbie Gaye havia enregistrat per primer cop vuit anys abans. A la gravació hi van participar diversos membres dels Five Dimensions de Jimmy Powell –durant molts anys ha circulat el rumor que el solo d'harmònica l'hauria tocat un jove Rod Stewart, una història confirmada per la mateixa Small en una entrevista de 2012 però desmentida pel propi Stewart-.

Small va tornar a signar singles d'èxit com "Sweet William", però poc a poc la seva flama es va anar apagant i el seu nom es va mantenir com el d'una figura de culte entre la parròquia mod i els aficionats a la música jamaicana. Després de passar uns anys al seu país d'origen, va tornar a Londres per instal·lar-s'hi definitivament i va abandonar la música a principis de la dècada dels 70. L'any 2012 va anunciar la seva intenció de tornar als escenaris, un projecte que mai es va arribar a materialitzar. Ens ha deixat aquesta setmana a causa d'un vessament cerebral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada